Logo Novon

Robert Visscher is Glazenwasser van het Jaar 2021!

“Ik zie mezelf niet snel wat anders doen dan glazenwassen”

Wat is er zo mooi aan het vak van glazenwasser? Service Mangement Nederland vroeg het aan onze topper Robert Visscher. Afgelopen jaar werd hij tijdens de Golden Service Awards uitgeroepen tot Glazenwasser van het Jaar. “Het is elke keer weer een uitdaging als je ramen hebt waar je moeilijk bij kunt.”

Als Visscher terugdenkt aan afgelopen najaar, maakt dat hem trots. “Ik vond het spannend. Daar sta je dan met vijf finalisten op het podium en je hoort het verhaal van de jury. Ik had gezien de concurrentie, die veel meer ervaring had dan ik, niet verwacht dat ik zou winnen. Des te groter is de eer dat ik won.” Opeens was Visscher voor even een bekende Nederlander. “Ik heb overal gelezen dat ik de titel had gewonnen. Ik werd herkend door klanten en dat is grappig. Op een gegeven moment kwam een klant naar me toe en vroeg: ‘Ben jij niet de beste glazenwasser van de wereld?’ Waarop ik zei: ‘Dat zou best kunnen, maar dat mag ik alleen zeggen voor Nederland.’”

Project van Gemeente Zwolle

Via een project van gemeente Zwolle ging Visscher aan de slag bij Novon. Hij werkt er inmiddels twaalf jaar. “Ik zat destijds een tijdje zonder werk en de gemeente had een traject opgezet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij hadden Novon benaderd. Zij namen mensen aan, gaven hen een jaarcontract en een opleiding. Ik deed het zo goed dat ik mocht blijven en kreeg een vast contract. In het begin deed ik eigenlijk al het schoonmaakwerk, maar op een gegeven moment vond ik glazenwassen het leukst. Ik word nog steeds voor andere projecten ingezet, maar mijn werk bestaat voor tachtig procent uit glazenwassen.”

Vrijheid

Visscher gaat elke dag met plezier naar het werk. “Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Het werk geeft me zoveel vrijheid en geen dag is hetzelfde. Zo was ik onlangs aan het werk bij een groot complex met zeven verschillende kantoorpanden en die ramen moeten allemaal worden gewassen. Een stuk doe je met de hoogwerker, een ander stuk met de ladder en waar je niet bijkomt gebruik je de tucker pole, ook wel bekend als de wassteel. Bij vorige banen hield ik het werk niet heel lang vol. Ik heb een baan gehad als houtbewerker en daar zorgden alleen de collega’s ervoor dat ik er nog enigszins plezier in had. Maar het werk zelf vond ik niet leuk. De afwisseling in mijn huidige baan is dé reden dat ik het zo lang volhoud.”

Overbodig gebruik van tucker pole

Visscher ervaart dat er in de loop der jaren steeds meer aandacht uitgaat naar ergonomisch en veilig werken. “Die ontwikkeling juich ik enorm toe. Toch zie ik nog steeds dat sommige glazenwassers de hele dag de tucker pole gebruiken. Dat is niet goed voor je lichaam. Al wordt dat wel aan banden gelegd. Tegenwoordig heb je een app op je mobiele telefoon waarop je precies kunt zien hoelang en hoe hoog je mag werken (de Wassteel Timer app, red.). Eigenlijk is de tucker pole dienen je laatste redmiddel. Je pakt hem er pas bij als je het met een hoogwerker of een ladder niet kunt redden. Het is zo gigantisch slecht voor je lichaam.”

”Ik vind hoe hoger, hoe mooier”

Robert Visscher

“Ik let zelf altijd goed op wat ik doe en of het ergonomisch is. Novon vindt dit ook heel belangrijk. Je hoeft jezelf niet uit te putten en maar door te blijven werken. Veiligheid, ergonomie en je lichaam staan op de eerste plek. Dat is heel prettig.”

Benieuwd naar het vervolg van het artikel? Check dan deze link!

Bron: Service Management Nederland

Vrijblijvend advies aanvragen
Op zoek naar een baan in de schoonmaak?