Logo Novon

Novon wint de bronzen medaille bij de Best Practice Awards 2021

Op 9 september 2021 werd voor de achtste keer de Best Practice Award uitgereikt tijdens een hybride uitzending. De jury was onder de indruk van hoe alle genomineerden adequaat hebben ingespeeld op de coronaperiode en ziet hen allemaal als winnaars. Met onze case zijn hebben wij de bronzen award gewonnen!

Wij zijn voor onze samenwerking met Trajectum en Centerparcs Parc Sandur genomineerd voor de Best Practice Award 2021. Met deze ketenpartners is een manier gevonden om op vernieuwende wijze met de coronacrisis om te gaan door werknemers van locaties die gesloten werden over te plaatsen naar andere locaties mét werk. Hierdoor is werkgelegenheid behouden, de werkdruk verlicht én gezorgd voor meer werkplezier door afwisseling en ontwikkeling in het werk.

Partnerschap in coronatijd

Het coronavirus heeft het afgelopen jaar natuurlijk een enorme impact op onze persoonlijke levens en werksituaties gehad. Thuiswerken werd de norm en kantoorpanden werden door veel minder mensen gebruikt. Daarnaast gingen scholen en vakantieparken dicht. Het gevolg: veel van onze objecten sloten en veel van onze mensen zaten zonder werk. Het bieden van werkgelegenheid aan onze medewerkers was opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Dit baarde ons grote zorgen. We moesten snel schakelen en op zoek naar een oplossing.

Werkdruk verlichten

Tegelijkertijd ontstond er bij andere objecten van ons een andere situatie. In bijvoorbeeld de zorgsector werd de werkdruk van ons personeel steeds hoger. Er waren steeds meer handen nodig en er moesten extra desinfectierondes gelopen worden. Enerzijds was er dus een enorme vraag naar extra personeel, anderzijds een enorm aanbod. Samen met onze partners in deze sectoren hebben wij vraag en aanbod bij elkaar gebracht. De medewerkers die opeens geen werkplek meer hadden hebben wij ingezet op objecten waar de werkdruk steeds hoger begon te worden.

Voorbeeld in de praktijk

Onze partner Center Parcs Parc Sandur is in verband met corona voor een periode van 9 weken gesloten geweest. In één klap had het schoonmaakteam daar geen werkplek meer. In dezelfde regio werd er bij opdrachtgever Trajectum (specialistische behandeling en begeleiding mensen met een licht verstandelijke beperking) om een forse opschaling van het schoonmaakwerk gevraagd. Er waren extra desinfectierondes en extra schoonmaakmomenten gedurende het weekend nodig. Samen met deze twee opdrachtgevers hebben wij vraag en aanbod bij elkaar gebracht. We hebben de medewerkers van Sandur bij Trajactum ingezet. Hierdoor konden de medewerkers van Sandur hun contracturen blijven maken en hebben we de werkdruk van het vaste schoonmaakteam van Trajectum verlicht.

Werken in een andere omgeving

Sylvia, voordame bij Sandur, vertelt: “Het park ging dicht door corona, Novon ging meteen schakelen en vervangend werk voor ons zoeken. Bij Trajectum zijn we extra desinfectierondes gaan lopen op de verschillende zorgafdelingen. Het is leuk om een keer in een andere omgeving te werken. Gelukkig had je wat te doen en zat je in ieder geval niet bij huis.”
Een overgang, en vooral die van de schoonmaak van vakantiebungalows naar een zorginstelling, is natuurlijk even schakelen. Maar volgens Sylvia werd de overgang goed geregeld: “We hebben een auto van Novon meegekregen, met een duidelijke routebeschrijving en een duidelijke beschrijving van wat er van ons verwacht werd. Hierdoor wist ik waar ik aan toe was.”

Positieve gevolgen

Onze oplossing heeft niet alleen gezorgd voor het behouden van werkgelegenheid en het verlichten van werkdruk. De overstap van medewerkers naar een ander object heeft ook gezorgd voor meer afwisseling in het werk. Vanuit onze medewerkers krijgen we terug dat dit zorgt voor meer werkplezier. Wij vinden het belangrijk dat de juiste medewerker op de juiste plek zit. Medewerkers die op de voor hen juiste plek zitten, presteren immers beter, hebben meer plezier in hun werk en stralen dit ook uit. Door deze stap hebben de medewerkers kanse

Vrijblijvend advies aanvragen
Op zoek naar een baan in de schoonmaak?