Logo Novon

De Meerwaarde

“Wederzijds vertrouwen is belangrijk en dat is er. Samen houden we het gebouw fris en schoon.”

De Meerwaarde is een grote middelbare school in Barneveld waar Novon inmiddels alweer 10 jaar werkzaam is. Maar liefst 6 dagen per week onderhoudt Novon deze basisschool mét sportlocatie. Reinier Kersbergen is als eerste medewerker facilitair verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Meerwaarde en heeft dagelijks contact met Novon.

Wederzijds vertrouwen 

“Ik ben sinds 2013 werkzaam bij de Meerwaarde. Vanaf die tijd werk ik dus dagelijks samen met Novon. Ik ervaar de samenwerking met Novon als prettig omdat de lijntjes erg zijn kort, meestal via de telefoon of WhatsApp. Voorheen waren er regelmatig periodieke afspraken, maar dit vond ik op den duur niet meer nodig. Wederzijds vertrouwen is belangrijk en dat is er. Als er iets is dan hoor ik het direct en andersom ook. Samen houden we het gebouw fris en schoon. Dat is voor mij het belangrijkste”. Onlangs is ervoor gekozen om het periodieke vloeronderhoud te vervangen door wekelijks onderhoud. Reinier vertelt: “Een medewerker van Novon is nu verantwoordelijk gemaakt voor het vloeronderhoud. Diegene regelt dat er iedere week in bepaalde ruimtes het vloeronderhoud wordt gedaan. Dit is voor ons veel minder belastend dan periodiek onderhoud”.

Zichtbaarheid is belangrijk

De meeste schoonmaakwerkzaamheden worden ‘s middags gedaan als de leerlingen naar huis zijn. “De medewerkers starten dagelijks rond 16.00 uur. Op dit tijdstip zijn er geen leerlingen meer, maar alleen nog docenten. Ik vind het belangrijk dat zij de schoonmaakmedewerkers zien zodat zij een schone school niet als iets vanzelfsprekend beschouwen. Het is hard werken en meeste schoonmaakmedewerkers zijn ondertussen alweer een hele tijd werkzaam op de Meerwaarde”, aldus Reinier.

“De extra schoonmaakwerkzaamheden waren goed zichtbaar en zijn door de docenten en leerlingen goed ontvangen.”

Meedenken met verschillende situaties 

“Tijdens de eerste en tweede lockdown is er samen met Novon voor gekozen om de schoonmaakmedewerkers gewoon te laten komen. Samen met voorvrouw Anita heb ik gekeken naar de achterstallige schoonmaakklussen. Voorbeelden daarvan waren het schoonmaken van de luchtfilters en plinten. Toen de scholen weer open konden ben ik met Anita en Rayonmanager Ingrid Jansen van Novon om tafel gegaan voor een plan van aanpak. Tijdens de pauzes werden de lokalen en de toiletten extra goed schoongemaakt. Uiteraard werd er ook continu aandacht gegeven aan de deurklinken in en rondom de school. De extra schoonmaakwerkzaamheden waren goed zichtbaar en zijn door de docenten en leerlingen goed ontvangen”.

Op dit moment is de Meerwaarde aan het uitbreiden. “Bij een uitbreiding horen natuurlijk ook meer schoonmaakwerkzaamheden. Dit is een aspect waar vaak geen rekening mee gehouden wordt als men start met uitbouwen. Tijdens de ontwikkeling van de aanbouw heb ik Novon expres betrokken bij het proces. Zij zijn immers de expert op het gebied van schoonmaak. Zo heeft Novon een advies uitgebracht over het type vloer dat geplaatst kon worden. Ook konden zij alvast een reële inschatting geven van de uren die er gemaakt gaan worden voor extra vierkante meters”.

“Dat we opnieuw voor Novon hebben gekozen is voor het grootste gedeelte te danken aan hun vooruitstrevende blik.”

Vooruitstrevende blik

Novon streeft er naar om zo duurzaam mogelijk schoon te maken en haar personeel zo efficiënt mogelijk te laten werken. “Ik vind dit zelf ook erg belangrijk. Dit heb ik ook aangegeven toen onze vorige aanbesteding afliep met Novon”. Samen met vier andere partijen was Novon opnieuw in de race voor een aanbesteding bij de Meerwaarde. “De reden dat we opnieuw voor Novon hebben gekozen is voor het grootste gedeelte te danken aan hun vooruitstrevende blik. Een duurzame oplossing waar zij bijvoorbeeld meekwamen is het gebruiken van ozonwater. Dit vind ik een mooie manier om een steentje bij te dragen aan de natuur”. Ozonwater is gestabiliseerd water dat bestaat uit ozon. Dit is een molecuul dat is opgebouwd uit verschillende zuurstofatomen. Dit zorgt ervoor dat ozonwater een desinfecterende werking heeft die chemische schoonmaakmiddelen vervangt. Ozonwater laat in tegenstelling tot andere chemische schoonmaakmiddelen geen resten achter.

Efficiëntie is key

“Ik vind het belangrijk om efficiënt te werken en geen onnodige werkzaamheden uit te voeren. Als iets niet vies is hoeft het niet nog eens schoongemaakt te worden alleen maar omdat dat op een briefje staat. Ik geloof in een systeem waarbij ik voorafgaand aan de schoonmaak kan aangegeven waar er extra aandacht aanbesteed kan worden. Gelukkig kan Novon zich hier ook helemaal in vinden. Op korte termijn starten we samen met een app die dit mogelijk maakt en ons wat meer inzicht gaat geven in bijvoorbeeld de openstaande uren. Dit gaat natuurlijk niet over een nacht ijs maar stapje voor stapje. Het is een mooi doel om samen naar toe te werken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de schoonmaakmedewerkers zelf ook zien wat er moet gebeuren. Zij zijn immers de expert. Gelukkig werken voor het grootste gedeelte met vaste gezichten op onze school. Dit zorgt er ook voor dat de medewerkers de school erg goed kennen. Dit is heel prettig werken”. 


“Zoals aangegeven ben ik erg tevreden over de samenwerking met Novon. Ik vind het fijn dat er proactief wordt meegedacht en dat Novon waar mogelijk met duurzame schoonmaakmiddelen werkt. Kortom, een fijne partij om mee samen te werken!”

Over deze serie
Novon werkt samen met klanten in uiteenlopende sectoren. In deze serie met klantcases delen wij de verhalen over deze samenwerkingen met u. Wij stellen u voor aan onze klanten en geven een inkijkje in onze visie op schoonmaak, partnerschap en de toekomst.

Andere partners aan het woord

Onze sectoren

De schoonmaak van een recreatiepark verschilt van de schoonmaak in een zorgomgeving. Iedere sector vraagt om een andere aanpak. Wij bekijken per sector uw wensen en vertalen uw behoeftes naar een op maat gericht schoonmaakplan.

Kantoorschoonmaak

Een schone werkomgeving is belangrijk voor de productiviteit van werknemers. Novon heeft jarenlange ervaring met het schoonmaken van kantoren en bedrijfspanden.

Onderwijs

Wij helpen u graag met het in kaart brengen van de mogelijkheden voor uw onderwijslocatie, van kleuterschool tot universiteit.

Recreatieparken

Schoonmaak is een essentieel onderdeel voor de uitstraling van uw recreatiepark. Onze diensten helpen mee aan een optimale gastbeleving. Naast de wisselschoonmaak kunnen wij u van dienst zijn met bijvoorbeeld glasbewassing en dieptereiniging.

Vrijblijvend advies aanvragen
Op zoek naar een baan in de schoonmaak?