Logo Novon

Duurzaam schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen

Steeds vaker krijgen we van klanten de vraag hoe wij als schoonmaakbedrijf duurzaamheid doorvoeren in ons werk. Kan Novon duurzaam schoonmaken? En is het bijvoorbeeld mogelijk om schoon te maken zonder het gebruik van schoonmaakmiddelen? Het antwoord is: ja, in veel gevallen kan dat. We besparen bij een groot deel van onze klanten jaarlijks duizenden liters chemie, door te werken met alternatieve innovatieve methodes.

Schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen of schoonmaakchemie

Je loopt je werkkamer binnen en je ruikt aan de frisse geur van schoonmaakmiddel dat de schoonmaker is geweest. “Fijn, mijn plekje is schoongemaakt”, denk je. Maar is het nog wel van deze tijd dat de schoonmaker met een emmer sop door het pand gaat? En is het wel zo fijn dat er schoonmaakchemie is gebruikt?

Ja, schoonmaakmiddel is fijn voor je neus, maar in de meeste gevallen niet nodig. Alhoewel het lekker ruikt, is het schoonmaakmiddel in het water vaak milieubelastend. Bovendien: als er teveel schoonmaakmiddel wordt gebruikt, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit. Het residu dat achterblijft bouwt zich namelijk op en geeft uiteindelijk juist vervuiling.

De oplossing? Schoonmaken met alleen water. Dat kan namelijk prima!

Gewoon water?

Ja en nee. Binnen de reguliere schoonmaak van bijvoorbeeld een kantoorpand of school zetten wij waar mogelijk ozonwater in. Ozonwater is gewoon water waar, je raadt het al, ozon aan is toegevoegd. We sluiten een speciale unit aan op stroom en de waterleiding. In een paar minuten zet dit apparaat zuurstof om in ozon. Het ozon wordt toegevoegd aan het water, dat we in sprayflacons gieten. Ozonwater is een krachtige reiniger die zich richt op ziektekiemen, vlekken, geurtjes en bacteriën. Het vervangt alle schoonmaakmiddelen (met uitzondering van de periodieke ontkalker) en maakt hygiënischer en streeplozer schoon dan traditionele methodes. Ozonwater heeft zelfs een ontsmettende werking van 24 uur. Daarna vervliegt het ozon en blijven zuivere zuurstof en water over.

Onderzoeken wijzen uit dat het drinken van ozonwater veel positieve effecten heeft op de gezondheid; we kunnen dus veilig stellen dat het compleet onschadelijk is voor het milieu en de schoonmaker.

Markku Weingärtner, Commercieel Directeur bij Novon zegt: “de resultaten van het werken met ozonwater zijn buitengewoon goed. We zijn heel blij dat we een methode hebben die zowel voor onze medewerker, als voor het milieu compleet veilig is. Natuurlijk wilden we ook niet dat de keuze voor een schoonmaakmethode ten koste zou gaan van de kwaliteit. Maar dat is het mooie: de schoonmaakkwaliteit is bij een aantal van onze klanten zelfs beter beoordeeld sinds we ozonwater inzetten!

Water voor ontwikkelingslanden

Weingärtner vervolgt: “We stelden ons de vraag of we nog meer voordelen konden koppelen aan het schoonmaken zonder schoonmaakmiddel.” Uiteindelijk is dat gelukt en ontstond er een hele mooie samenwerking met Made Blue. Voor iedere bespaarde liter chemie (schoonmaakmiddel) doneren we via Made Blue 1000 liter schoon drinkwater aan ontwikkelingslanden. Op het moment dat we met Markku spreken is de samenwerking net gestart, maar zijn de eerste concrete liters al bespaard en gedoneerd!

Duurzaam schoonmaken implementeren binnen jouw organisatie?

Wil jij binnen jouw bedrijf ook inzetten op duurzame schoonmaak? Vraag dan eens naar de mogelijkheden via het contactformulier of bel naar 085 – 902 45 00.

Vrijblijvend advies aanvragen
Op zoek naar een baan in de schoonmaak?