Calamiteiten 085 - 90 24 502

Calamiteiten 085 - 90 24 502

Afgelopen weekend schreef NOS over het concept ‘open hiring’. Open Hiring wordt enerzijds gezien als een oplossing om de krapte op de arbeidsmarkt te verlichten. Anderzijds biedt het kansen voor mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit. Bij Open Hiring spelen opleiding en ervaring namelijk geen rol.

Open Hiring

Open Hiring houdt in dat iedereen, die wil werken, gewoon aan de slag gaat. Zonder sollicitatiegesprek, cv, achtergrond of bemoeienis van de overheid. Iedereen is welkom, ongeacht opleiding en ervaring. Volgens de filosofie is het enige dat telt hetgeen wat je vandaag wilt en komt doen, zonder vragen.

Een van de eerste deelnemers

Wij zijn een van de eerste deelnemers van het ‘Open Hiring’ concept, in 2019 gestart door Greyston en Start Foundation. Tegenover initiatiefnemer Start Foundation verklaarde Jacco Vonhof destijds: “We staan er helemaal klaar voor. Ik ben erg benieuwd wat voor mensen eropaf komen. Want het is een écht vak, dat veel verder reikt dan even met een natte doek over de tafel gaan. (…) Als Open Hiring een succes wordt, zullen we het concept verder uitrollen. Het past prima bij onze policy, bij de sfeer van vrijheid en losheid die eigen is aan onze bedrijfscultuur. Met als basisbeginsel: waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? Ons arbeidsmarktsysteem werkt echter eerder andersom.” In het AD en Cleantotaal hebben wij onze ervaringen met Open Hiring gedeeld. In dit artikel bundelen wij deze verhalen.

Cleantotaal

Begin dit jaar verscheen in Cleantotaal een artikel over onze ervaringen met Open Hiring. Cleantotaal ging in gesprek onze coördinator personeel & organisatie Janet Seidel, interne jobcoach Marja Borns en medewerker werving & selectie Hanneke Walter. Over de eerste kennismaking met Open Hiring vertelde Janet: “Het eerste wat ik dacht was, dat doen we toch al? In deze regio nemen veel verschillende instanties al contact met ons op als niet helemaal duidelijk is wat men aan moet met iemand op het gebied van werk. En wij bieden ze vaak een kans. Dat zit nu eenmaal in de genen van ons bedrijf. Je komt er dan vrij snel achter wat men wel en niet kan.”

Deze mensen willen écht

In het artikel vertelt Maja hoe Open Hiring werkt: “Bijna iedereen die via een instantie of een reguliere sollicitatie bij ons terecht komt, krijgt een kans. Maar vaak gaat dit via een instantie en is diegene niet intrinsiek gemotiveerd om de handen uit de mouwen te steken. De mensen die zich via Open Hiring melden, zij willen juist aan het werk! Bovendien telt men weer mee in de maatschappij vanwege het werk, doen zij sociale contacten op en hebben ze een baan met uitzicht op meer.”

Onze standaard

Hanneke legt in Cleantotaal uit waarom Open Hiring eigenlijk al onze standaard was: “Voordat corona uitbrak, hadden we te maken met een enorme uitdaging om alle openstaande vacatures te vullen. In dat soort tijden is het al snel: woon je in de buurt en kun je werken? Kom maar!” Deze medewerkers kregen uiteraard wel een gesprek en het contract werd per post gestuurd. Bij Open Hiring is dat toch wat anders, aldus Walter. “Je neemt het hele contract door, zodat de medewerker snapt wat er staat en hoe wij met de bijzonderheid van de medewerker kunnen omgaan. Zo deel je de verantwoordelijkheid van het succes. Feit blijft dat schoonmaak een goede basis is om de volgende stappen op de arbeidsmarkt te zetten.”

Tijd, aandacht en begeleiding

Open Hiring vraagt dus meer tijd, aandacht en begeleiding in de inwerkperiode. Onze conclusie in Cleantotaal: “Ik zou het ieder schoonmaakbedrijf aanbevelen, mits je de specificaties onder controle hebt. Ook moet je een kartrekker hebben en een medewerker als Maja in huis hebben. Je kunt het niet tussen neus en lippen door doen. Oftewel: doe het verantwoord en niet direct met grote aantallen. Als je geen spek op de botten hebt, zou ik het afraden. Maar je ontvangt wel écht gemotiveerde mensen, dat is een enorm pluspunt.”

Voor het hele artikel verwijzen we u graag naar: (https://www.cleantotaal.nl/artikelen/zonder-sollicitatie-aan-de-slag-open-hiring/)

Algemeen Dagblad

In 2020 vertelde Do Parker, werkzaam bij ons via Open Hiring, in het Algemeen Dagblad over zijn ervaring. “Ik was al een tijdje aan het zoeken naar werk voor erbij. Een vriend die me daarbij hielp, vond de oproep van Novon online. Dat was precies wat ik zocht. Ik had al een baan via een andere organisatie als schoonmaker bij mensen thuis. Maar dat is maar voor een dag of drie in de week. Ik wilde graag meer werken om mijn moeder financieel te kunnen bijstaan.

“Ik vind het goed van het bedrijf dat ze zo mensen aannemen. Ik heb niet zoveel werkervaring en verder geen diploma. Ik ben in 2012 hierheen gekomen vanuit Jamaica. Nederlands versta ik intussen wel goed, maar in het spreken voel ik me nog niet altijd even zeker. Maar bij Novon voelde ik me vanaf het begin heel erg welkom. Als je nieuw bent, krijg je een proefmaand om te laten zien wat je kan en om te kijken of het werk iets voor jou is.”

Voor het hele artikel verwijzen we u graag naar: AD – Zij hoefden geen cv te laten zien, niet op gesprek en kregen tóch meteen een baan

Maar hoe werkt het precies?

Je hoeft bij ons niet te solliciteren met een brief. Jouw CV hebben we niet nodig. We vinden jouw verleden, waar je vandaan komt, wat voor geloof je hebt, hoe oud je bent, hoeveel diploma’s je hebt niet interessant. Jij bepaalt zelf of je geschikt bent voor de vacature!

  • Wij voeren geen sollicitatiegesprek.
  • Wij stellen geen vragen over je (werk)verleden.
  • Jij bepaalt zelf of je geschikt bent voor onze vacature.

De enige voorwaarde die we stellen is dat je bij ons langskomt. Dat is voor ons het teken dat je de baan graag wilt. We ontvangen je graag met een kopje koffie of thee, vertellen je iets over Novon en de baan. Als dat voor jou goed voelt, zet je jouw naam op een wachtlijst. Als er een vacature vrij komt, dan ben je de eerstvolgende die de baan krijgt. Zo simpel is het!

Meer lezen

Droogijsstralen: krachtige en milieuvriendelijke reinigingsmethode

Glasbewassing: Jouw ramen, ons visitekaartje

Do’s en don’ts bij het reinigen van zonnepanelen